Är du trött på att förlita dig på osäkra väderprognoser? Med en väderstation hemma kan du enkelt följa temperatur, vind och nederbörd hos just dig. Här berättar vi allt om hur väderstationer fungerar och guidar dig till att hitta den bästa modellen.

Idag finns det en stor bredd av väderstationer för hemmabruk på marknaden, både mer och mindre avancerade modeller. Men vad är egentligen en väderstation och vilka är de vanligaste funktionerna? En väderstation är, precis som namnet vittnar om, en slags mätstation som beräknar och presenterar en rad olika väderobservationer. Exakt vilka mätvärden du kan se beror på vilken modell det handlar om. Gemensamt för de allra flesta är dock att du kan läsa av temperatur, vind, nederbörd, luftfuktighet och lufttryck. Här får du helt enkelt veta betydligt mycket mer än om du bara har en klassisk termometer.

När du köper en väderstation får du normalt sett en enhet som placeras inomhus och en eller flera sensorer som du placerar utomhus. Hur många sensorer det handlar om och huruvida varje sensor mäter ett eller flera värden varierar. Väderstationen samlar sedan kontinuerligt in data, vilket gör att den också kan erbjuda prognoser för kommande väder. I alla fall lite de lite mer avancerade modellerna!

Redo att köpa en väderstation? På Tobuy.com hittar du populära väderstationer från välkända varumärken – följ gärna länken nedan för att komma direkt till hemsidan, där du kan jämföra alla väderstationer för att hitta den bästa modellen för just dig.


Köpa väderstation – trådlös eller inte?

Det finns flera olika typer av väderstationer att välja mellan – allt från enkla modeller till riktiga värstingar för de mest väderbitna. En viktig fråga att ställa sig vid köpet av väderstation är om du vill ha en trådlös variant eller inte. De trådade varianterna är normalt sett lite billigare, och brukar komma med en digital display där du enkelt kan läsa av alla parametrar. En fördel med dessa är att du kan räkna med en högre stabilitet när det gäller signalen, något som vid dålig uppkoppling kan vara lite svajigt om du har valt en trådlös variant.

Om du istället väljer en trådlös väderstation ansluts denna till ditt wifi, och kopplas normalt sett ihop med din mobiltelefon så att du kan följa alla mätvärden via en app. Om du kan koppla upp din enhet med wifi brukar du få tillgång till en stor mängd väderdata, och du kan normalt sett också ta del av tidigare mätvärden. Många av de trådlösa modellerna är även kompatibla med digitala assistenter som Google Home och Amazon Alexa. Något som gör att du helt enkelt kan fråga din enhet vad det blir för väder! Trådlösa modeller är också, just på grund av det faktum att strömanslutning inte behövs, lättare att placera i ditt hem.

Så mycket får du för pengarna

Vad kostar då en väderstation? Svaret är att priset för en väderstation kan variera ganska kraftigt beroende på bland annat antal funktioner, vilka sensorer som ingår, varumärke och modell. De billigaste väderstationerna kan ligga kring en 500-lapp, medan du för de lite med avancerade får räkna med att lägga någon tusenlapp eller två.

En av de faktorer som skiljer lite dyrare väderstationer från de billigare är antalet funktioner och observationer som du har att tillgå. De billigaste modellerna visar endast temperatur och luftfuktighet, medan mer avancerade modeller ger dig stenkoll på i stort sett allt som rör väder, vind, nederbörd och klimat. Något annat som skiljer sig mellan prisklasserna är uppdateringsfrekvensen. De mest exakta och bästa väderstationerna har en hög uppdateringsfrekvens, vilket innebär att nya mätvärden kan registreras så ofta som med några sekunders mellanrum. Det kan såklart vara fullt tillräckligt med en modell vars uppdateringsfrekvens ligger på några minuter – detta ger dock inte lika exakta prognoser. Generellt sett kan man säga att billigare modeller bjuder på mindre exakta prognoser än vad de dyrare varianterna gör.

En del lite mer avancerade modeller kan också utökas med fler enheter. Kanske vill du till exempel ha möjlighet att utöka med en extra sensor som en regnmätare eller en vindmätare? Då är tipset att välja en modell med utbyggnadsfunktion.

Glöm inte inomhusmiljön!

Även om vi ofta är väldigt nyfikna på hur vädret ska bli ute är det ju faktiskt inomhus som vi spenderar majoriteten av vår tid. Därför kan det vara en bra idé att köpa en väderstation som erbjuder mätvärden även för din inomhusmiljö. Det finns exempelvis modeller som mäter luftkvalitet och koldioxidnivå i ditt hem, och dessutom meddelar dig om du behöver vädra.