​Snart är vintern här med allt vad det innebär. Från 1 december till 31 mars är det lag på att ha vinterdäck om det råder vinterväglag. För att du ska köra säkert i vinter är det viktigt att ha vinterdäck som håller måttet för det nordiska, kalla klimatet.

Snåla inte när du ska köpa vinterdäck! De billigaste däcken är oftast gjorda för ett mildare vinterklimat som råder i mellersta och södra Europa. Därför räcker de sällan till för det kallare klimatet som råder i norden, och av den anledningen är det ingen idé att kompromissa på kvalitén när det kommer till vinterdäck för att komma billigt undan. På handlasmart.se hittar du flera olika varianter på vinterdäck, kör säkert i vinter med marknadens bästa däck!

Det finns en uppsjö av olika vinterdäck att välja mellan, det som de har gemensamt är att de är speciellt framtagna för att kunna köras på vintervägar. Vinterdäck fungerar som bäst när det är under sju grader, och den speciella gummiblandningen håller sig mjuk även när det är riktigt kallt. Dessutom har vinterdäck en djupare mönsterprofil än vad sommardäck har. Ett godkänt vinterdäck ska ha märkningen ’MS’ vilket står för Mud and Snow.

Vinterdäck kan antingen vara dubbade eller odubbade. Dubbade vinterdäck har bättre grepp på snö och is, men när det är barmark sliter de en hel del på vägarna varför flera gator i storstäder har dubbförbud. Odubbade däck, eller friktionsdäck som de också kallas, ger ett bra grepp på snö men lite sämre grepp på is. Däremot sliter friktionsdäck mycket mindre på asfalt än vad dubbdäck gör.

För att ett vinterdäck ska vara effektivt, får det inte vara för slitet. Om mönsterprofilen är för nedsliten, kommer det inte ha samma effekt. Därför är det mycket viktigt att se över mönsterdjupet varje gång du skiftar däck. Ett vinterdäck får helt enkelt inte vara för slitet för att betraktas som godkänt.

  • Vinterdäck för personbilar ska ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter.
  • Vinterdäck för tunga fordon, med en totalvikt på över 3 500 kilo, är det 5 millimeter som gäller.
  • Tunga släpvagnar, med en totalvikt på över 3 500 kilo, måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter.

Om mönsterdjupet på dina vinterdäck ligger på gränsen, eller strax över, är det bättre att ta det säkra före det osäkra och köpa nya. Däcken hinner slitas en del under de månader som de sitter på bilen.